Аграрії степової зони змінюють структуру посівів та кількість культур

Науковці відзначають зміну аграріями степової зони структури посівних площ та кількості культур.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив заступник директора з наукової роботи Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук Віталій Іщенко.

"Останніми роками в аграріїв дещо змінилася структура посівних площ, зменшилася кількість культур. Ми вивчаємо, як розвиваються сільськогосподарські культури у сівозміні та в монокультурі. Тобто відповідаємо на питання, які у виробництві постали давно. У сівозмінах враховуємо й використання нових сортів та гібридів", — зазначив Іщенко.

Він уточнив, що для підбору оптимальних сортів та гібридів для умов степової зони фахівці Інституту сільського господарства Степу НААН щороку закладають науково-технологічний полігон, який налічує понад 120 сортів озимої пшениці, більш ніж 30 сортів озимого ячменю, понад 50 сортів ярого ячменю та сої, гібриди соняшнику, кукурудзи. Полігон розташований у селі Созонівка Кропивницького району.

Там вивчають різні сорти — як української, так і закордонної селекцій. Порівнюють продуктивність та те, як вони розвиваються у місцевих умовах, щоб надати відповідну інформацію аграріям.

Читайте також: Українські аграрії з початку року отримали ₴2,3 мільярда доступних кредитів

Спостерігається й тенденція до зниження норм висіву (кількість насіння на гектар — ред.). Особливо це стосується широкорядних культур, таких як соняшник, кукурудза, що потребують великої кількості вологи для формування вегетативної маси.

Як повідомляв Укрінформ, торік за інформацією агрометеорологів, близько 70% площ для посіву були охоплені посухою.

Фото ілюстративне

Джерело

Довідковий Миколаїв