За інформацією: Суспільне.
Товченики по-вітовськи, борщ із бичками, тюлька насторчак і молдавські плацинди — локальні спеціалітетиСтрави або напої, які є характерними для певної місцевості, регіону чи країни, які традиційно готують на Миколаївщині. Їхні назви й рецепти зберігають історію регіону, що поєднав рибальські традиції та етнічне різноманіття.
Про те, які страви вважаються нематеріальною спадщиною області та звідки походять їхні назви кореспондентам Суспільного розповіли кулінари, представники громад та дослідники історії регіону.
Страви з тюльки
Наталя Феник — кулінарка-аматорка. Жінка працює в селі Мішково-Погорілове, яке належить до історичного регіону Вітовщини, тож вирішила вивчати страви цього краю. Серед них — товченики по-вітовськи. Основні інгредієнти для їхнього приготування — тюлька, часник, картопля, помідори, гречка, цибуля, яйця та сало.
"Чому називалися "товченики" — бо раніше тюльку просто товкли у ступці і це найвідоміша страва вітовських рибалок. Ці товченики "прийшли" до нас з Полтавської області разом з переселенцями", — каже кулінарка.
Товченики. Суспільне Миколаїв/Назарій Рубаняк
Зазвичай їх подають разом з картоплею і зеленню. Ще одна страва характерна для Миколаївщини — тюлька насторчак.
"Називається вона так тому, що за твердженнями істориків, коли вона вже готова — у тюльки підіймаються хвостики. І страва виходить "кучерява", — пояснює Наталя.
"Ще є одна страва, яка називається "Вітовська юшка" або "юшка по-вітовськи". Всі ці страви занесені до нематеріальної культурної спадщини Вітовщини".
Кулінарка-аматорка Наталя готує страви Суспільне Миколаїв/Назарій Рубаняк
Інгридієнти для традиційних страв Суспільне Миколаїв/Назарій Рубаняк
Жінки готують традиційну їжу Суспільне Миколаїв/Назарій Рубаняк
Борщі по-миколаївськи
Оскільки багато населених пунктів в області мають вихід до річок та моря, це вплинуло на те, що найпоширеніший інгредієнт в стравах тут – саме риба, розповідає старша наукова співробітниця обласного краєзнавчого музею Марія Крамаренко.
"І зараз найвідоміша наша страва — це борщ з бичками, але можна сказати, що їх вже два — це Матвіївський, який поданий вже на культурну спадщину (України — ред.). Його готували з маленькими бичками. Вони такі маленькі, їх обсмажували і кидали цілими, зазвичай. А ще був борщ з бичками, який готували на Кінбурні", — розповідає співробітниця музею.
Також серед традиційних миколаївських страв — "Вітовський борщ".
"Це пісний борщ. У Матвіївський борщ додають зелень або щавель. В наш борщ цю рослину не додають, він не зелений, це справжній червоний борщ", — каже жінка.
Кухарка готує їжу у казані. Суспільне Миколаїв/Назарій Рубаняк
Багатонаціональність місцевої кухні
Крім того, багато традиційних страв Миколаївщини містять в собі молочні продукти. Частина з них запозичені в інших народів.
"Наприклад, ті ж самі молдавські плацинди. Це всім відомі пиріжки з тонкого тіста з гарбузовою начинкою або яблуневою начинкою. Або черчилі — це грецька страва, яку в нас продавали, їх часто плутають, бо вони схожі з чебуреками. І досі в Шевченковому продають ці черчилі", — пояснює Крамаренко.
Статуя хлопчика із бичками. Суспільне Миколаїв/Назарій Рубаняк
За словами співробітниці музею, назвати точну кількість традиційних страв регіону важко. Кожна родина адаптовує їх під свої смакові вподобання, тож єдиних канонічних рецептів немає.