«Це смачна ягода»: як обрати кавун на Миколаївщині — поради від агрономів

За інформацією: Суспільне.

У 2024 році площі вирощування кавунів та динь у Миколаївській області зросли на 28 відсотків порівняно з попереднім роком. Це призвело до підвищення врожайності та зниження цін на кавуни на 30-40 відсотків.

Подробиці дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Агроном Юрій Запорожченко з села Новопетрівка вперше використовує крапельне зрошення для вирощування кавунів. Він зазначає, що найбільша проблема — це дефіцит вологи.

"Ми бачимо тріщини у землі, кавун в’яне через недостатню вологість.

"Ми поливаємо кожні два дні, адже земля пересихає, а кавун на 90 відсотків складається з води", — пояснив Запорожченко.

Агроном Юрій Запорожченко Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

Керівник новопетрівського відділення агропідприємства Артем Пекера Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

Керівник новопетрівського відділення агропідприємства Артем Пекера розповів, як обрати стиглий кавун:

Кавун має бути з природним кольором, не надто матовим і не сильно світлим.

"Жовтувата пляма на кавуні означає його зрілість. Хвостик теж важливий: коли він засихає, кавун готовий до споживання", — каже Пекера.

Юрій Запорожченко також зазначив, що оптимальна температура для вирощування баштанних – 30 градусів.

"40 гектарів, планували отримувати 50-60 тонн за гектара кавуна. Зараз дивимося, ситуація трохи змінюється. І добрива, і погодні умови, і обробіток, полив – все впливає на якість кавуна, яку ми вже тоді отримуємо", — зазначив агроном.

Кавун на грядці. Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

"Кавун — це смачна ягода, особливо вирощена у Новопетрівці", — сказав агроном.

Артем Пекера зазначив, що у Новопетрівці вирощують два види кавунів — ультраранній та сортовий. Ультраранній кавун збирають вже у кінці червня. Для цього використовується мульчувальна плівкаЦе багатошарова плівка для сільського господарства з покращеними характеристиками, що застосовується при вирощуванні полуниці й інших овочевих та ягідних культур, як у відкритому грунті, так і в теплицях..

"На відкритому ґрунті температура досягає 62-65 градусів, через що багато кавунів псуються, не дозрівши".

У 2024 році ціни на кавуни знизилися на 30-40 відсотків порівняно з 2023 роком.

"Якщо минулого року ціни трималися на рівні 15-25 гривень, то зараз з поля кавуни продаються по 8-11 гривень", — зазначив Артем Пекера.

Розрізаний навпіл кавун. Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

У відповіді на інформаційний запит кореспондентів Суспільного у Департаменті агропромислового розвитку Миколаївської обласної військової адміністрації повідомили, баштанні культури вирощують у кожному районі області.

У 2024 році кавуни посіяли на площі 1550 гектарів, що на 20 відсотків більше порівняно з 2023 роком, а дині — на площі 691 гектар, що на вісім відсотків більше.

"Щорічний показник посівних площ баштанних культур становить близько 2000 гектарів.

"Більша частина баштанних культур зосереджена в господарствах населення — близько 80%, решта 20% — у сільськогосподарських підприємствах", — йдеться у повідомленні департаменту.

Читати ще

Читати ще Афіша заходів у Миколаєві на вихідні 20 та 21 липня

Читати ще «Стереотипи руйнувати ми вміємо!»: як на Миколаївщині навчають майбутніх трактористок

Читати ще На Миколаївщині перейменували Руський маяк: що відомо

Довідковий Миколаїв