«Для мене виноград — це моє все життя». Як понад 40 років на Миколаївщині працює виноробний завод

За інформацією: Суспільне.

У 2025 році у Миколаївській області на одному з підприємств виготовляють вино із понад 10 сортів винограду. Його реалізують в Україні та експортують до Європи. Завод із виготовлення вин запрацював у 1982 році, а вирощувати виноград на цій землі розпочали з кінця 18 — початку 19 століття.

Про виноробство кореспондентам Суспільного розповіли директори виробництва.

Територія виноградних насаджень ДП "АгроКоблево" складає 1080 гектарів. Це в Україні одне з найбільших господарств по об'єму площ виноградників, говорить директор підприємства з вирощування винограду Віталій Шишенко. На підприємстві запроваджено замкнутий цикл: є виноградники, власне перероблення, розлив та закорковування пляшок.

"Винограду по своїй технології з моменту зрізання гронки до надходження на винзавод потрібно пройти не більше двох годин. У нашому випадку це 20 хвилин", — каже Шишенко.

Виноград, що посох через спеку. Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

На угіддях щодня працюють люди, які складають грони у трактор. Збирати врожай розпочали наприкінці серпня, завершити планують в середині жовтня.

"Це тяжкий рік для півдня України по виноградарству: засуха, не було дощу. Але ми виростили те, що змогли, те, що маємо, ми його зберемо і будемо робити вино. Працюємо як людьми, працюємо комбайном. Комбайн, дякуючи, що він працює, він заміняє до 100 людей", — каже винороб Олександр.

"Для мене виноград — це вже моє все життя. Це моя робота, яку я обрав сам, яку я хотів роботу. Я корінний виноградар, тому, що у мене і дідусь був агрономом".

Люди збирають виноград на винограднику, Миколаївщина. Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

Процес виноробства розпочинається з поля.

Одним із видів винограду, що вирощують, є класичний європейський сорт "Трамінер рожевий".

"Він дуже гарно себе показує у виноробстві. Його така сортова особливість, що він має аромат троянди і не такий поширений по Україні. Це класичний сорт, наші винороби з ним працюють і отримують гарні виноматеріали для подальшого розливу вин", — говорить директор підприємства.

Виноград . Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

Як виготовляють вино

За пару тижнів до початку збору винограду лабораторія починає разом з технологами їздити по виноградниках, оцінювати їхній стан та якість винограду, каже гендиректор підприємства Віталій Рябошапко.

"І власне, визначити той час "Х", коли треба почати сезон перероблювання винограду. Виноград поступає на підприємство через вагову. Обов'язковий етап — електронна вагова, це де відбувається процес зважування винограду. Після процесу зважування, виноград тракторами, машинами підвозять до приймального бункера", — говорить гендиректор.

Приймальний бункер — це нержавіючий приймач, у якому знаходиться шнек. Механічним приводом воно виноград подається по принципу як в м'ясорубці.

"Дробарка відділяє ягоду виноградну від гребня. Гребень виходить з дробарки, а ягода далі піддається механічному розчавленню валками. На транспортер з дробарки виходить гребень і він відправляється на вулицю. А сама подрібнена ягода попадає в мезгонасос, далі сік, подрібнена ягода стікає вниз".

Приймальний бункер на виноробні. Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

Подріблена ягода — "мізга" попадає у пневматичний прес. Після відпресування мізги, сік потрапляє у маленький бункер і далі насосом цей сік викачується вже на відстій.

"Наша задача також провести розділення, щоб сік виноградний, який у виноробстві називається "сусло", щоб це сусло відстоялося і м'якоть відділилася від основної частини соку та основна частина, щоб вона була максимально прозорою", — розповідає Рябошапко.

"Сік викачується з резервуара уже на бродіння. У резервуар із чистим соком задається розводка чистої культури дріжджів. Це один із щонайважливіших етапів створення вина, тому що температура бродіння повинна контролюватися і бути в певних межах".

Механізми регулювання температур . Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

Після процесу бродіння ще певний час воно знаходиться в резервуарі, а далі дріжджі осідають на дно резервуара і воно перекачується вже на зберігання.

"Вже стає настільки багато (вина — ред.) що ми не можемо поміститися в приміщенні. Сік перекачується на вуличний майданчик — вуличне бродильне відділення. Із соку народжується вино. Тут абсолютно всі ті ж самі процеси. Після відстою сік перекачується у ці резервуари, відбувається процес бродіння при контрольованій температурі. Після того як вино тут вибродить, воно перекачується у виносховище".

Резервуари, у яких зберігають вино. Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

У виносховищі може зберігатись 5 мільйонів 125 тисяч літрів одночасно, каже Рябошапко.

"Я думаю, що це найбільше виносховище в Україні під одним дахом. У нас тут є десертне вино "Мускат золотий", "Мускат королівський", виготовлений у 2020 році", — говорить гендиректор.

У цеху розливу знаходяться дві лінії розливу з виробничою потужністю 6 тисяч пляшок на годину.

"Чому дві? На одній ми розливаємо вино, на другій — розливаємо вермут для того, щоб не було перетинання потоків, так би мовити. Ми вино розливаємо холодним стерильним способом, то нам треба, щоб у вині не було ніяких мікроорганізмів. Це забезпечує цех стабілізації вина. Далі ми розливаємо в пляшку — це одноразова пляшка, ми повторно пляшку не використовуємо. Це нова пляшка, яка приходить на палетках запакована", — розповідає Рябошапко.

"Далі відбувається процес окупорювання, не окупорена пляшка виходить уже з корком всередині. Потім відбувається процес оформлення самої пляшки. Вона, крім ПВХ-капсули, більше нічого немає, але на виході ми отримуємо абсолютно оформлену продукцію".

Процес розлиття вина по пляшках на виноробні. Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

Зі складу готової продукції виходять вже сформовані ящики.

"Далі роботоукладач складає по 12 пляшок в один кожен ящик, відбувається процес завантаження, закриття ящика і готова продукція чекає свого покупця" — розповідає Рябошапко.

Збір винограду для виготовлення вина. Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз

Довідковий Миколаїв