«Душа землі»: у Миколаєві випікали паски із борошна з розмінованих полів

За інформацією: Суспільне.

У Миколаєві 12 квітня організували майстерклас з приготування пасок. Борошно для пасхальної випічки виготовили із пшениці, вирощеної на розмінованих полях. Під час заходу учасникам також розповіли про мінну небезпеку в області.

Кореспонденти Суспільного побували на заході.

За словами шеф-кухарки Юлії Хізніченко, паски приготували з борошна, яке виростили на розмінованих територіях Миколаївщини та Херсонщини. Майстеркласи відбувся у рамках проєкту "Душа землі".

"Ми проробляли багато рецептів, але обрали саме цей, тому що він цікавий і має стародавні традиції. До цього тіста додається заварне і робиться на опарі — це його особливість", — говорить шеф-кухарка.

Шеф-кухарка Юлія Хізніченко. Суспільне Миколаїв/Маріетта Мкртчян

Провідна інспекторка Баштанського районного управління ДСНС Вікторія Зідрашко розповіла, під час майстеркласу відповідно до теми заходу розповіли учасникам про мінну небезпеку в області.

"Людям необхідно розповідати про небезпеку, що несуть вибухонебезпечні предмети. Про те, як діяти, якщо вони виявили небезпечний предмет, як позначається місцевість, де "ховаються" боєприпаси", — повідомила Зідрашко.

Провідна інспекторка Баштанського районного управління ДСНС Вікторія Зідрашко . Суспільне Миколаїв/Маріетта Мкртчян

За словами комерційного директора компанії "Орташ Україна" Юрія Ніколаєва, аби зібрати посіяну пшеницю на розмінованих ділянках, потрібно багато зусиль.

"Фермерам доводиться вживати багато заходів — це героїзм. Вони знають, що ці поля заміновані, знають, що ризикують кожен день, виїжджаючи в ці поля, і в них немає гарантії, що вони повернуться додому", — додав Юрій Ніколаєв.

Паски, виготовлені на майстеркласі Суспільне Миколаїв/Маріетта Мкртчян

Учасниця майстер-класу Анна з мамою та двоюрідною сестрою Суспільне Миколаїв/Маріетта Мкртчян

Шеф-кухарка Юлія Хізніченко під час готування пасок Суспільне Миколаїв/Маріетта Мкртчян

До заходу долучились жителька Миколаєва Анна разом з двоюрідною сестрою і мамою.

"Мені сподобалось прикрашати та робити глазур. Це було цікаво, тому що я ніколи не робила ще паски, власноруч. Я хочу ще раз приготувати це вдома на Пасху", — поділилась враженнями дівчина.

Майстерклас відбувся у рамках проєкту "Душа землі". Його реалізують за ініціативи Міністерства економіки України та Програми розвитку ПРООНПрограма розвитку ООН..

Довідковий Миколаїв