Поміж хороших цінових новин «під ялинку» — очікуване зниження вартості вершкового масла та цитрусового імпорту
За рік ціни на продовольство в Україні зросли на понад 15%. Найбільше – на яйця, м’ясо, соняшникову олію та фрукти. Хоча деякі продукти – як-от цукор та овочі – коштують нині дешевше, ніж восени 2024-го. Якщо ж порівнювати з попереднім місяцем, то цінники на більшість продовольчих товарів переважно збільшилися. Хоча є й винятки – передусім, цукор та вершкове масло. Потенціал зниження вартості останнього у грудні, за прогнозами аналітиків, чи не найбільший.
Яких же ще позитивних чи неприємних цінових сюрпризів варто чекати ближче до нового року?

БОРЩОВИЙ НАБІР ДЕШЕВШАЄ, ТЕПЛИЧНІ ОВОЧІ – У ЦІНІ
За даними Державної служби статистики, у жовтні харчові продукти в Україні подорожчали в середньому на 15,6% порівняно із жовтнем 2024 року. Тобто, темпи зростання цін на продовольство значно випереджають загальну споживчу інфляцію (10,9% в річному вимірі). І, як кажуть економісти, саме продовольчі ціни найбільше тиснуть на інфляційний показник.
При цьому ледь не уполовину – на 42% – від осені минулого року подорожчали яйця, 26% додала в ціні соняшникова олія, понад 25% – м'ясо та м’ясопродукти, 22% – фрукти.
Натомість донизу загальний показник зростання вартості продовольчих товарів тягнуть овочі (-21,5% порівняно із минулим роком) та цукор (-6,6%).
Лідером за зниженням цін в овочевій групі стала капуста. На початку листопада вона коштувала приблизно на 40% дешевше, ніж рік тому. Поволі знижувалися ціни на цей продукт із борщового набору й упродовж останнього тижня: білокачанної – до 8–10 гривень за кілограм (проти 9–11 грн/кг тижнем раніше), синьої – до 17–20 (проти 20–25 грн/кг), броколі – до 35–45 грн/кг (із 40–48). Виняток – цвітна капуста, яка, навпаки, подорожчала – із 20–28 до 25–30 грн/кг.
Загалом за останній тиждень гуртові ціни на овочі в Україні змінювалися різноспрямовано, констатують аналітики проєкту EastFruit.
Стрімко дорожчають огірки – до 100–140 гривень за кілограм проти 80–120 гривень на початку минулого тижня. Річ у тім, що пропозиція від вітчизняних тепличних комбінатів скорочується, більшість із них розпродали вирощений цього сезону врожай. А ось попит на їхню продукцію з боку торговельних мереж лиш росте. Все через низьку якість імпортних огірків, хоча вони й дешевші за вітчизняні (і навіть на 10% дешевші, ніж наприкінці осені торік).
Натомість гуртові ціни на помідори помірно падають – до 35–60 грн/кг проти 45–60 грн/кг тижнем раніше.
За тиждень зросла вартість цибулі. Ріпчасту продають по 7–10 грн/кг (раніше – по 6–9), зелену – по 95–105 грн/кг (проти 75–85). Але при цьому цибуля все ще помітно дешевша, ніж торік. Це, звісно, радує споживачів, проте непокоїть виробників. Тому дехто із них навіть відмовляється збирати врожай, підрахувавши, що відпускні ціни можуть бути нижчими за собівартість.
Дешевшає на ринку і морква. Її вартість від виробників – 5–11 грн/кг, на 21% менше, ніж тижнем раніше. Основна причина – сезонне збільшення пропозиції на ринку овочів з різними якісними показниками на тлі досить стриманого попиту.
«Вже зараз гуртові партії надходять у продаж у середньому на 59% дешевше, ніж у такий час торік», – деталізують аналітики проєкту.
Хороші (з точки зору споживача) новини і для поціновувачів «другого хліба»: кілограм картоплі подешевшав за тиждень та коштує у роздрібній мережі в межах 13–20 гривень.
Надалі ж фахівці прогнозують помірне сезонне подорожчання – на 10–20%. Головним запобіжником від суттєвих цінових стрибків називають хороший цьогорічний врожай і непогану якість та стійкість бульб до хвороб під час зберігання.
Водночас в країні, як і раніше (а через ворожі атаки на сільськогосподарську інфраструктуру – тим паче), не вистачає сучасних овочесховищ, через що навесні подорожчання картоплі та інших овочів борщового набору може прискоритися. Загальні витрати на зберігання овочів в опалювальний період, зазвичай, стрімко ростуть. Тим більше – в умовах постійних відключень електроенергії, через що аграріям доводиться додатково витрачатися на закупівлю пального для генераторів.
Гуртові ціни на фрукти високі вже зараз – у середньому на понад 20% більші, ніж торік. Хоча цього тижня вартість яблук, груш, винограду та сливи, за даними EastFruit, не змінилася.
Тарас Минко / Фото: Асоціація "Укрсадпром"
«Основним фактором зростання ціни на вітчизняні фрукти останніми роками стали вартість енергоресурсів, нестача кадрів і вартість праці. Бракує людей – вони виїжджають із країни. Ті, що залишаються, хочуть працювати мало, а отримувати більше. Рівень оплати праці та її продуктивність наразі неспівставні», — вважає голова асоціації «Укрсадпром» Тарас Минко.
Він розповів, що для збирання врожаю у саду площею 25 га потрібно 250 людей. Оскільки знайти таку кількість сезонних працівників нині складно, у багатьох господарствах торік зібрали лише 60% вирощеного врожаю. Цього року ситуація, на жаль, не краща.
Крім того, ворог знищив багато потужностей для зберігання фруктів.
Тим часом імпортні цитрусові цього тижня подорожчали: апельсини – з 60–75 до 65–80 грн/кг, мандарини – із 50–110 до 60–120 грн/кг. Проте з наближенням свят вартість «заморських» фруктів, за прогнозами аналітиків, може зменшитися. Врожай цитрусових у Туреччині, Іспанії, Греції та в інших виробників непоганий, можливості для імпорту є.
ЧОМУ ЦУКОР ДЕШЕВШАЄ, А «КОНДИТЕРКА» РОСТЕ В ЦІНІ
Серед найпомітніших цінових тенденцій цієї осені – падіння вартості тваринних жирів та тлі подорожчання рослинних.

Скажімо, соняшникова олія цього року вже подорожчала майже на 20% – у середньому до 83 гривень за літр. До кінця року цей показник, за прогнозами, може збільшитися іще на 10-15%. Усе через підвищення собівартості виробництва, адже витрати бізнесу на електроенергію, логістику, оплату праці перманентно ростуть.
Та й врожай соняшника цьогоріч менший, хоча й достатній для забезпечення внутрішніх потреб країни. І на експорт щось та залишиться.
Саме через намагання виробників утриматись на зовнішніх ринках, де останнім часом активізувалася конкуренція з боку держави-агресорки, внутрішні ціни у розпал сезону переробки не тільки не знижуються, а й ростуть. Щодо вершкового масла – протилежна тенденція. Там суттєве падіння цін на зовнішніх ринках провокує зниження вартості продукції і на внутрішньому.
Олена Жупінас / фото: прес-служба АВМ
«Починаючи з кінця літа, ціни на масло у світі знизилися на понад 30%. Минулого року українські експортери продавали цей продукт до ЄС по 7 євро за кілограм. Зараз ця вартість становить не вище 4,5 євро», – каже заступниця генеральної директорки Асоціації виробників молока Олена Жупінас.
Тому вітчизняні переробники переорієнтовуються на внутрішнього споживача, конкуренція на нашому ринку зростає, тож і ціни знижуються. Особливо це помітно у межах акційних пропозицій торговельних мереж. Акції на вершкове масло нині діють практично у кожній із них. Так буде й надалі – у грудні і принаймні у перші місяці 2026 року, – прогнозує Жупінас.
Вона також пояснила, що зміни в роботі переробників уже позначилися й на закупівельних цінах на сире молоко. Зокрема, вартість сировини класу «екстра», яка відповідає європейським вимогам, в середині листопада знизилася на 17%. Відтак чимало виробників працюють на межі собівартості.
Продовжують падати й гуртові ціни на цукор. За оцінками виробників, подекуди вони уже опустилися нижче від собівартості, знизившись за останні два місяці із 23 до 20 гривень за кілограм. Через це, за даними Agronews.ua, принаймні два підприємства вирішили взагалі не розпочинати сезон цукроваріння.
Станом на першу декаду листопада 26 цукрових заводів, що входять до складу Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор», виробили 880 тисяч тонн продукції, на 100 тисяч тонн менше, ніж на цю ж дату торік.
Фото: freepik
Позитивно на собівартість продукції впливає вища цукристість буряків. Поточний показник виходу цукру – 14,81% проти 14,09% минулого сезону. Але інші витрати зросли, особливо – на енергоресурси. А цукровиробництво в Україні, зокрема, дуже залежить від вартості природного газу…
Водночас через стриманий попит всередині країни та обмеження можливостей для експорту «з коротким логістичним плечем» (до Європи) суттєвого підвищення відпускних цін найближчим часом не прогнозують.
Є ще одна хороша новина для ласунів та ласунок. На початку листопада на біржі у Нью-Йорку ф'ючерси на какао впали до найнижчого рівня з лютого 2024 року. А під кінець місяця ціни опустилися загалом на 60% порівняно із ціновим піком у грудні минулого року. Це пояснюють активізацією експортних постачань з Кот-д'Івуару, який є провідним виробником какао-бобів у світі.
Але аналітики сумніваються, що зниження триватиме і надалі, адже цьогорічний врожай не набагато кращий, ніж торік. І головний чинник стабілізації цін – швидше, зниження попиту. Адже чимало переробників (у тому числі й в Україні) через попередні цінові рекорди змінили рецептуру багатьох видів своєї продукції, замінивши у їхньому складі какао та шоколад більш дешевими інгредієнтами.
Але незважаючи на те, що вартість принаймні трьох важливих складових кондитерського виробництва – масла, цукру й какао – останнім часом знизилася, експерти прогнозують підвищення цін на солодощі. Адже собівартість виробництва таких товарів як печиво, вафлі, пряники, інші борошняні вироби цьогоріч зросла в середньому на 10–12%. Тому виробники вже підвищили відпускні ціни на готову продукцію на 5–10%. А навесні ймовірний черговий ціновий сплеск.
Водночас у грудні завдяки численним акційним пропозиціям до свят ціни на кондитерку можуть навіть знизитися. Тож любителям солодкого радять скористатись моментом.
Владислав Обух, Київ
Перше фото: Jacopo Maiarell on Unsplash
