Джин — це один із найвідоміших напоїв у світі. Його вживають у чистому вигляді, він входить до складу численних коктейлів. Є великий асортимент такого алкоголю з різноманітними смаками. Якщо ви хочете сповна оцінити його цікавинки, потрібно вибрати якісний продукт. Як це зробити — читайте далі.
Коротка довідка
Напій виготовляють із зернового спирту, в якому настоюють ягоди дикого ялівцю, а також додаткові інгредієнти: мигдаль, цитрусову цедру, прянощі, спеції та інші домішки. Вміст алкоголю у різних видах коливається від 35 до 55%, а питання, скільки коштує джин, досить широке. Ціна залежить від багатьох факторів: виду, марки, технології виробництва, складу та інших.
Напій часто вживають як аперитив — нерозбавленим та в складі коктейлів. Його змішують із фруктовими соками, ігристим вином, тоніком, содовою. Він добре поєднується з м’ясом, рибою, копченостями, а також цитрусовими, десертами та несолодкою випічкою.
Види джинів
Насамперед треба знати, що існують два головні класи цього напою:
- Англійський. Найвідоміший — London Dry Gin — роблять зі спирту, в якому настоюють рослинні компоненти, а потім знову дистилюють. Він досить міцний, без цукру, призначений для приготування коктейлів. Plymouth Gin п’ють у нерозбавленому вигляді, він має різкий ялівцевий аромат і присмак. Yellow Gin — алкоголь, витриманий у бочках, із характерним бурштиновим відтінком і насиченим смаком.
- Голландський. Інша назва — женевер. Технологія виготовлення відрізняється від англійської тим, що ягоди ялівцю настоюють у зерновому суслі, а лише потім сировину дистилюють. До продукту часто додають карамель, його можуть витримувати в дубових бочках. У голландського джина золотавий відтінок, невисока міцність і зерновий запах.
Хоча батьківщиною напою є Нідерланди, багато гурманів вважають, що він недостатньо «чистий», і віддають перевагу англійському.
Нюанси вибору
Справжні поціновувачі виділяють декілька важливих моментів, на які варто звернути увагу:
- Сорт. Якщо ви полюбляєте свіжі спиртні напої з сухим посмаком, вибирайте англійський. Голландський підійде тим, кому подобається «м’який» солодкуватий алкоголь, що легко п’ється.
- Склад. Джин може мати безліч відтінків, тому врахуйте свої смаки. Кориця, горіхи, коріандр, апельсинова цедра, імбир, полуниця, навіть квіти сакури — ялівцева горілка рясніє різноманіттям відтінків.
- Міцність. Це питання особистого смаку. Подобається «сильний» алкоголь — зверніть увагу на напої 45–55%. Якщо любите слабший, вибирайте міцність 35–37%.
- Особливості вживання. Для приготування коктейлів за легендарними рецептами відомих барменів підходять певні сорти, наприклад Beefeater, Hendrick’s або Gordon’s. Хочете пригостити гостей класичним міксом джину з колою чи соком — у маркеті Маудау можна вибрати будь-який недорогий.
Перед купівлею розгляньте асортимент, оцініть власні вподобання та зробіть вдалий вибір.