Як підготувати виноград до зими: поради виноградаря

За інформацією: Суспільне.

Виноград — одна з найдавніших культур світу, яка налічує десятки тисяч сортів і потребує постійного догляду. Особливо важливим для збереження врожаю є період осінньої обрізки та підготовки лози до зими.

Про особливості підготовки до зими кореспондентам Суспільного розповів виноградар з Миколаївщини Валерій Мущак.

Близько 15 років чоловік вирощує виноград, у його винограднику — понад 300 столових сортів ягоди.

"Виноград — це одна з давніших культур. І, мабуть, єдина культура, яка налічує на сьогодні десятки тисяч сортів. Це як аборигенні сорти, які вирощуються в цій місцевості, так і кліматизовані сорти по різних континентах", — пояснює чоловік.

Виноградник Валерія. Суспільне Миколаїв/Маріетта Мкртчян "Це єдина культура, яка має майже всі кольори райдуги у своєму окрасі. Тобто жодна плодова чи овочева культура немає такого різноманіття кольорів. Виноград буває від зеленого, білого, жовтого до різних відтінків фіолетового".

Виноградар Валерій Мущак. Суспільне Миколаїв/Маріетта Мкртчян

Виноградар каже, існують свої особливості вирощування винограду, один з них — надлишок вологи чи сонця.

"Дощі хоч і рідкість на півдні, але вони приносять як користь, так і шкоду винограднику. Будь-який дощ — це патогенна флора, розвиток грибкових хвороб, з якими потрібно боротися, обробляючи їх хімічними засобами. Також є сорти, які здатні при надмірній вологості розтріскувати ягоди. Відповідно, псується і якість самого винограду, і водночас розвиваються хвороби", — розповідає Валерій.

Виноградне листя. Суспільне Миколаїв/Маріетта Мкртчян

Більшість сортів винограду, особливо столових, не витримують сильних морозів, тому потребують укривання навіть у південних областях.

"Тому обрізку винограду ми робимо осінню та готуємо до укриття на зиму. Укриваємо ми зазвичай геотекстилемГеотекстиль — це геосинтетичний матеріал, що являє собою міцне полотно з синтетичних волокон, яке використовується для зміцнення ґрунту, армування конструкцій та розділення шарів у будівництві, ландшафтному дизайні та інших сферах.. Це облегшує працю на відміну від укриття землею. Переваги є в цьому матеріалі: він "дихає", не дає випрівати лозі й одночасно дуже добре дає змогу перезимувати їй".

Виноградар запевнив, перед обрізкою варто дочекатись поки опаде все листя.

"Лозу ми обрізаємо, знімаємо, перекладаємо, пришпилюємо до землі будь-яким чином, можна скобами, зазвичай це робиться. І всі лози вкладаються через ряд і укриваються матеріалом укривним", — говорить він.

Листя винограду. Суспільне Миколаїв/Маріетта Мкртчян

Обрізку винограду можна робити як восени, так і навесні, а також обробляти лозу від грибкових захворювань, розповідає Валерій.

"Можна різати класичною обрізкою на сучок заміщення. Тобто на багаторічному рукаву ми залишаємо 203 бруньки на сучку, і плодову стрілку, яку ми будемо укладати, вона буде йти у нас на плодоношення. Залежно від сорту залишаємо від короткої обрізки на 4-6 бруньок до довгої обрізки — від 10 до 20, залежно від сорту", — говорить Мущак.

Сучки винограда. Суспільне Миколаїв/Маріетта Мкртчян

Також перед накриттям винограду на зиму можна удобрити землю багаторічним перегноєм, додав виноградар.

Читати ще

Читати ще

Сонячні панелі безплатно надали Миколаївській лікарні

Читати ще

П’ять років з відкриття дюкера у Варварівці: до водогону у Миколаєві під’єдналися лише 20 будинків

Читати ще

Деякі заняття офлайн: у Миколаєві відкрили відновлений після обстрілу РФ будівельний коледж

Довідковий Миколаїв