«Легко та доступно»: учасниця «МайстерШеф» з Миколаєва поділилась рецептами з гарбуза

За інформацією: Суспільне.

Гарбуз — улюблений інгредієнт осінньої кухні, з якого можна приготувати поживні та корисні страви для всієї родини. Приготування страв із гарбуза дає змогу створити щось особливе для себе та своїх близьких, наповнити дім ароматом осені та насолодитися кожним шматочком.

Рецептами з журналістами Суспільне Миколаїв поділилася учасниця "МайстерШеф" 15-го сезону Олеся Бабій-Полєжаєва.

Крем-суп із гарбуза з креветками та сирною грінкою

Інгредієнти:

  • Гарбуз звичайний — 1 шт;
  • Морква — 2 шт;
  • Болгарський перець — 2 шт;
  • Часник — 1 головка;
  • Помідор — 1 великий;
  • Вершки — 250 мл;
  • Овочевий або курячий бульйон — 200 мл;
  • Креветки очищені — за смаком.

Спеції:

  • Мускатний горіх — 1 столова ложка;
  • Чорний перець — за смаком;
  • Сіль — за смаком.

Приготування:

1. Очистіть гарбуз від шкірки й насіння, наріжте разом із морквою, перцем і помідором;

2. Викладіть овочі у форму, додайте цілу головку часнику (зі зрізаною верхівкою), посоліть, поперчіть і запікайте до м’якості;

3. Перекладіть у каструлю, додайте бульйон, збийте блендером до кремової текстури;

4. Влийте вершки, доведіть до легкого кипіння;

5. Окремо обсмажте креветки;

6. Подайте суп із гарячою сирною гренкою.

Сирна грінка:

  • Два шматочки хліба обсмажте на сухій пательні;
  • Покладіть між ними шматочок сиру (чеддер, гауду або моцарелу);
  • Притисніть, щоб сир розплавився.
  • Гарбузовий крем-суп з креветками. З особистого архіву Олесі Бабій-Полєжаєвої

    Наступний рецепт, за словами Олесі, легко готується та доступний.

    Ньокі з гарбуза зі шпинатом та фетою

    Інгридієнти:

    • Гарбуз — близько 400 г;
    • Борошно — приблизно 130–150 г (дивитись по консистенції);
    • Сіль, перець;
    • Цибуля — 1 шт;
    • Шпинат — 50–70 г;
    • Фета — 60–80 г;
    • Оливкова олія;
    • 50 мл води або бульйону.

    Процес приготування ньокі. З особистого архіву Олесі Бабій-Полєжаєвої

    Приготування:

    1. Гарбуз нарзіати кубиками й запекти при 190°C до м’якості 25–30 хвилин;

    2. Перетерти в пюре та додати сіль, перець і поступово борошно, поки не вийде тісто, як пластилін;

    3. Додати йому трошки "відпочити" — близько 10 хвилин;

    5. Скипʼятити воду, відщипнути шматочки тіста або нарізати ножицями маленькі пелюстки — і кинути у воду. Варити, поки не спливуть;

    6. На сковороді обсмажити цибулю до золотистого кольору;

    7. Додати готові ньокі, трохи води, шпинат — і все разом прогріти, поки шпинат не зів’яне;

    8. У кінці додати фету — хай злегка розтане й обволікає ньокі.

    Готові ньокі. З особистого архіву Олесі Бабій-Полєжаєвої

    Лайфхаки Олесі з приготування страв із габрузом:

    • Найкращий для приготування — це гарбуз Баттернат (як груша по формі), бо він солодкуватий, щільний, не водянистий. Ті гарбузи, які вирізають на Гелловін, не підходять для готування, адже вони не насичені і багато рідини втрачають при термічній обробці;

    Гарбуз. Getty Images

    • Якщо при готуванні зʼявилась рідина, то краще прогріти гарбуз (шматки або пюре) ще на сковороді, щоб вона випарувалась;
    • Коли запікається гарбуз, то для кращого розкриття смаку, обовʼязково додавайте сіль та оливкову олію. Найкраща спеція — мускатний горіх, але треба бути обережним, бо вона насичена;
    • У вже готову страву, можна додати краплю лимонного соку, він розкриває гарбуз по новому і збалансує солодкуватість гарбуза;
    • Гарбузове пюре ідеальне для заморожування. Якщо його розділити на частини, ви матимете базу для майбутніх страв.

    Читати ще

    Читати ще

    «Вино — це мистецтво»: які види вин виготовляють на Миколаївщині

    Читати ще

    Таврійський розпис внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

    Довідковий Миколаїв