«Ми не зупиняємось і працюємо»: на Миколаївщині безоплатно печуть хліб для жителів прифронтових населених пунктів

За інформацією: Суспільне.

У селищі Веселинове, що на Миколаївщині, для жителів прифронтових населених пунктів випікають по чотири тисячі хлібин на тиждень. Хліб печуть безоплатно за підтримки всесвітньої продовольчої програми ООН. З селища хліб привозять до Миколаєва, звідти — до пунктів призначення.

Про благодійну допомогу дізнавалися кореспонденти Суспільного.

За добу в закладі випікають по дві тисячі хлібобулочних виробів. У квітні 2024 року пекарня почала співпрацювати з всесвітньою продовольчою програмою ООН. За цей період випекли та доставили 135 000 хлібин. На Миколаївщині щомісяця надають хліб близько 17 000 людям, говорить прессекретарка програми Наталія Ничай.

"Хліб, який ми забираємо у пекарень, потім розвозять гуманітарні організації, які є нашими партнерами по прифронтових регіонах".

Прессекретарка всесвітньої продовольчої програми ООН Наталія Ничай, січень 2025 року Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Спечений хліб, січень 2025 року Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Заступник директора пекарні Дмитро Кем каже, що завдяки постійному замовленню від продовольчої програми пекарня розширила потужності, що були до повномасштабного вторгнення. Зокрема заклад отримав нове сучасне обладнання.

"ВПП надала нам генератор, що дуже нам допомагає при відключеннях світла, ми не зупиняємось і працюємо. Також обладнання для обробки тіста та випікання, це конвекційна піч і велика піч на палетах. Був такий запит, щоб відійти від електроенергії", — розповідає Дмитро Кем.

Заступник директора пекарні Дмитро Кем, січень 2025 року Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Піч, січень 2025 року Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Обладнання для обробки тіста, січень 2025 року Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Виробничий процес складається з кількох етапів, говорить технологиня Тетяна.

"Тут ми отримуємо сировину, далі сировина йде на замішування тіста, ми просіюємо, замішуємо. Далі ділимо на шматки, потім формуємо і закатуємо. Далі тісто переїжджає в розстійні шафи, де воно годину підходе і відповідно — в піч", — пояснює жінка.

Технологиня Тетяна, січень 2025 року Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Сире тісто, що готове до приготування, січень 2025 року Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Хліб запікається, січень 2025 року Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Пекарка Ірина каже, повний цикл приготування хлібини триває дві з половиною години. За її словами, у тісто нічого зайвого не додають.

"Сіль, цукор, дріжджі, вода, мука і працюємо. Водою залили й вимішується все".

Пекарка Ірина, січень 2025 року Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Пекарка Ірина виготовляє хліб, січень 2025 року Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Пекарки виготовляють хліб, січень 2025 року Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Сире тісто, що готове для приготування, січень 2025 року Олександр Гордієнко/Суспільне Миколаїв

Пекарня працює в три зміни, до роботи залучено 14 людей, разом із водіями. У закладі планують облаштувати ще одне приміщення, аби збільшити обсяги виробництва, повідомляє заступник директора пекарні Дмитро Кем.

Довідковий Миколаїв