На Миколаївщині родина отруїлась грибами

За інформацією: Суспільне.

На Миколаївщині родина попередньо отруїлась дикорослими грибами. Їх ушпиталили до Первомайської центральної міської багатопрофільної лікарні.

Про це повідомляє Головне управління ДСНС України у Миколаївській області.

15 жовтня надзвичайників сповістили про те, що до Первомайської центральної міської багатопрофільної лікарні ушпиталили трьох дорослих 1964, 1968 та 1990 років народження. Попередньо, у них діагностували отруєння дикорослими грибами.

За даними відомства, родина збирала гриби в лісі та потім вживала їх в їжу.

"Вже за день усім стало погано та вони звернулись за медичною допомогою. Їх стан оцінюється як важкий та середньої важкості".

"Збираючи гриби, вибирайте тільки добре знайомі дари лісу, не куштуйте сирі гриби на смак, не збирайте старі, перезрілі гриби, за перших же симптомів отруєння (нудота, біль у шлунку) негайно зверніться до лікаря", — застерігають рятувальники.

У Миколаївському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України повідомляють, з вересня 2024 року фіксують збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. Станом на 15 жовтня 2024 року в регіоні зареєстрували один випадок отруєння дикорослими грибами у трьох людей.

Біли гриби. Getty Images

У Державній установі нагадали правила збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торгівельній мережі;
  • не купувати гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядати гриби, звертати увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирати лише добре знайомі гриби, за найменшого сумніву одразу викинути гриб, не залишати його поряд з іншими;
  • не брати занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирати гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирати гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не вживати сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірити гриби;
  • готувати гриби протягом першої доби після збирання;
  • варити гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
  • зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.

Також вживати гриби не рекомендують вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років, додали в пресслужбі.

Симптоми отруєння грибами:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликати лікаря.

Мухомор. Getty Images

Перша допомога в разі отруєння грибами:

  • терміново телефонувати до “швидкої”: загальний номер 103;
  • промити шлунок простою водою;
  • дотримуватися постільного режиму;
  • пити багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай). Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • вжити сорбенти.

Зокрема категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти. Це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

"Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя. Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже його методи залежать від виду гриба, що спричинив отруєння", — повідомили в пресслужбі.

Читати ще

Читати ще На Миколаївщині через відключення електроенергії не працює лінія 101 та 102

Довідковий Миколаїв