За інформацією: Суспільне.
На Миколаївщині у селі Новопетрівське фермерське господарство родини Мельників зібрало близько 10 тонн полуниці з плантації площею майже два гектари. Через погодні умови врожай виявився меншим на 5 тонн, порівняно з минулим роком.
Про це фермери розповіли Суспільному.
Очільник господарства Сергій Мельник розповів, що полуниця потребує щоденного догляду. За його словами, якщо пропустити навіть один день, рослина може захворіти, і врожай буде втрачено повністю.
Очільник фермерського господарства Сергій Мельник разом із сином на полі, Миколаївщина, червень 2025 року. Суспільне Миколаїв/Роман Волинський
Господарство вирощує два сорти ранньої полуниці — "Клері" та "Апріка". Їх обрали за поєднанням якості плоду та ранньої стиглості.
"Будь-яка полуниця потребує догляду, у кожної є своя специфіка".
Під час збору ягід на полі працює від 15 до 30 людей. Полуниця стигне переважно у період, коли достатньо тепла та сонця — тоді вибірка відбувається кожні один-два дні. Навесні під час холоду та дощів вибирали двічі на тиждень, максимум — тричі.
Полуниця Суспільне Миколаїв/Роман Волинський
Поле полуниці Суспільне Миколаїв/Юлія Голокоз
Коробки із полуницею Суспільне Миколаїв/Роман Волинський
Сергій Мельник пояснив, що весняні заморозки вплинули на кількість врожаю — господарство втратило близько 15 відсотків полуниці, попри те, що грядки накрили агроволокном. Також він зазначив, що цьогорічна середня ціна за кілограм полуниці з поля становить 150–160 гривень, тоді як у 2024 році — в межах 60–70 гривень.
Полуниця, Миколаївщина, червень 2025 року. Суспільне Миколаїв/Роман Волинський
Полуницю в господарстві відбирають за ступенем зрілості: коли ягода однорідного кольору, вона вважається стиглою, а яскраво насичений колір свідчить про її солодкість.
"Коли у полуниці зелений "носик", то вона ще, можна сказати, не дозріла".
За словами голови господарства, попит на полуницю зберігається постійно, особливо восени.