«Щоб були сили захищати країну»: що готують кухарі для миколаївських тероборонців

За інформацією: Суспільне.

Від самого ранку та до вечора вісім кухарів миколаївської 123-ї бригади тероборони готують для військовослужбовців. Аби забезпечити бійців триразовим харчуванням кухарі починають свою зміну з четвертої ранку. У меню: супи та борщі, овочі, відбивні та узвар.

Як влаштована стаціонарна кухня та чим годують бійців кореспондентам Суспільного розповіли кухарі бригади.

Кореспонденти Суспільного застали кухарів за приготуванням обіду для бійців. На кухні парують каструлі та пательні. Аби встигнути нагодувати тероборонців, роботу тут почали о 04:00.

"Ось в нас гороховий суп: горох, картопля, цибуля, морква. Тут пюре вариться, там вариться узвар", — показує на сорокалітрові каструлі військовослужбовець 123-ї бригади Владислав.

Військовослужбовець 123-ї бригади ТрО Владислав готує гороховий суп. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

З нарукавним знаком "Ніхто не жарить так, як я" обвалює в паніруванні свинячі відбивні та відправляє їх смажитись Наталя. До великої війни жінка працювала на кухні в селі. На це виробництво вона потрапила після поранення та лікування в госпіталі понад три роки тому.

"Я на м’ясному відділі. М’ясо ріжу, відбивнушки, котлети".

Наталя (праворуч) готує відбивні. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

У спеціальній машині кухар Владислав товче варену картоплю у пюре. Перед фасуванням в нього додають молоко з топленим вершковим маслом.

Військовослужбовець 123-ї бригади ТрО Владислав готує пюре. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

Надія, яка почала готувати для війська на початку повномасштабного вторгнення, розмішує картопляну страву до єдиної маси.

"Зараз ми насипаємо пюре нашим бійцям, щоб вони смачно їли. Щоб в них були сили захищати нашу країну", — каже Надія.

Відбивні Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

Грінки до супу Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

Узвар Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

До горохового супу — грінки, до пюре — відбивні. Щоб могли втамувати спрагу, для бійців зварили узвар.

"Меню в нас кожного дня різноманітне, воно йде по тижнях. Якщо, наприклад, в понеділок в нас макарони з м’ясом, салат, обов’язково буде суп гороховий. Дуже смачний щовівторка в нас борщ — з салом, з пампушками. Є в нас суп з фрикадельками. Тобто кожного дня в нас різне меню", — розповіла помічниця начальника продовольчої служби Світлана Одоєвська.

Термоси з їжею для військовослужбовців. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

Їжу в термосах розвозять тричі на день. Це — сніданок, обід та вечеря, розповів військовослужбовець Юрій.

"У літній період вони тримають температуру до 5 годин, тобто в закритому варіанті. Якщо їх відкрити, то триматимуть не більше 2 годин. Якщо понад дві години, то їжа вже непридатна, її потрібно замінювати".

Тому процес приготування їжі, фасування та доставлення до місць призначень організований максимально скоординовано та швидко, говорить Світлана Одоєвська. Додає, бракує лише тістоміса, щоб спростити і пришвидшити приготування смаколиків для бійців.

Помічниця начальника продовольчої служби Світлана Одоєвська. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

Більшість кухарів працюють в цій команді з початку 2022 року та кожен чітко знає свої обов’язки, додала помічниця начальника продовольчої служби.

Читати ще

Читати ще

За добу на Миколаївщині згоріло понад 500 гектарів врожаю та десятки будівель

Читати ще

«Буду продовжувати битися за його пам’ять». У Миколаєві попрощалися з іноземним добровольцем із 59-ї бригади Патріком

Довідковий Миколаїв