Шу пуер і смола пуера: різниця форми та смаку

Шу пуер – улюбленець мільйонів, і важко уявити, що він є лише одним із пуерних продуктів. Іншим, не менш запашним і корисним, є смола пуера Ча Гао. Про спільні й відмінні риси цих зіллів ми розпитали в чайних фахівців інтернет-магазину New Tea.

Чи існує щось більш довершене за Шу пуєр – глибокий, філософський і невимовно запашний? Щасливці, які куштували витриманий Шен пуер – «батька» нашого чаю – кажуть, що найкращий саме він, та чи варто вірити?

А хтось хоче модернізувати чайні проливи й не розлучатися з улюбленим напоєм ані по дорозі до офісу, ані під час лісової прогулянки. Певно, заради цього й була придумана смола пуеру. Про особливості цих пуерних продуктів розповімо просто зараз.

Форма Шу пуера й Ча Гао

Для тих, хто звик заварювати китайські чаї, приготування Шу Пуера проливами буде максимально простим. Та й навіть чаєлюбці-новачки з легкістю впораються з завданням, адже цей чай завжди смачний. Виготовляється він методом штучної постферментації: тобто, якщо його предок Шен пуер роками дозріває після виготовлення, Шу пуер не треба чекати. Саме тому його інша назва – зрілий, або чорний пуер.

Завдяки цьому вже за кілька тижнів виготовлення чаємани отримують зілля з:

  • аналогічними корисними властивостями;
  • насиченим і яскравим смаком;
  • ароматом, що закарбовується в пам’яті з поміткою «справжній пуерний».

Чайна смола ж – це чайна душа, пуерна есенція. Елітну сировину пуера готують протягом кількох діб, щоб зібрати всю смолу до крапельки, сформувати з неї порційні гранули і радувати чаєлюбців простотою приготування китайського зілля. Ча Гао легко розчиняється у воді, даруючи пуерну ейфорію й медитативний стан, яких зазвичай чекають поціновувачі.

Отже, різні форми чаю дають той самий довершений смак та ефект.

Смаки Ча Гао та Шу пуера

Справжній Шу пуер – чай без гіркоти, із присмаком землистості, димності й копченості. Які ще нотки можна відчути під час дегустації:

  • горіхові;
  • фруктові;
  • шоколадні.

Довгий солодкуватий післясмак підкреслюється глибоким яскравим ароматом цього чаю.

Ча Гао досить близька за смаком до чорного пуера, однак, у ній можна відшукати більше рис Шен пуера:

  • щільність і глибина;
  • м’якість і насиченість;
  • солодкуватість із приємною зникаючою гірчинкою;
  • деревинний і землистий присмак;
  • аромат фруктів і горіхів.

Важливою рисою залишаються копченість і димність, виражені іноді навіть більше, ніж у Шу пуера.

Відрізняються напої кольором настою: у пуера Шу він темний, як нічний ліс, а Ча Гао грає медово-деревними відтінками.

Корисні властивості смоли пуера і Шу пуера

Можна стверджувати, що цілющі властивості напоїв збігаються. Все через те, що вони створені з сировини, дуже близької за характеристиками. Саме тому і чай Шу пуер, і Ча Гао позитивно впливають на:

  • травлення;
  • обмін речовин;
  • рівні цукру та холестерину;
  • зниження ваги.

Однак, напої варто вживати з обережністю людям із гіпертонічною хворобою, адже це потужні чаї, що впливають на тиск.

Який би вибір ви не зробили – чи це Шу пуер, чи смола пуера – купити їх ви можете просто зараз у спеціалізованому чайному магазині New Tea.

Довідковий Миколаїв