Трактористи та кухарі: як на Миколаївщині жителі прифронтових громад здобувають нові спеціальності

За інформацією: Суспільне.

Професії трактористів, перукарів та кухарів опановують селяни на Миколаївщині в рамках програми допомоги прифронтовим домогосподарствам. Оплачують перекваліфікацію людей коштом  Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла координаторка з питань перекваліфікації та працевлаштування ГО "Південна стратегія розвитку" Ольга Єщенко.

Зі слів жінки, на Миколаївщині у рамках програми наразі працюють з людьми із Шевченківської та Первомайської громад.

"Це люди, які здебільшого проживають у цій місцевості, та втратили роботу через воєнні дії. Це ті, хто виїжджав з окупації, а потім повернувся до свого населеного пункту з-за кордону чи з іншої місцевості, і нині не мають роботи", — говорить Ольга Єщенко.

Катерина сидить за кермом трактора. Суспільне Одеса/Олександр Гордієнко

Учасниця програми Катерина живе у селищі Полігон. До Надбузького ліцею приїздить навчатися на трактористку. Нині група має заняття зі слюсарної справи. Жінка каже, що має водійський досвід, раніше працювала у таксі, а тепер її більше приваблює аграрна техніка.

"Ну, я кайфую, коли їжджу за кермом. Мені подобається багато їздити. Ну, і тим паче — зараз хлопці там, а ми маємо тут допомагати. Ми вивчаємо двигуни, усе про трактор: систему охолодження вже пройшли, багато чого вивчили".

Катерина на занятті зі слюсарної справи. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

У цьому ж ліцеї навчаються кухарі — група з десяти людей. Серед студентів — Світлана. Жінка торік повернулася з-за кордону, куди виїхала з початком повномасштабного вторгнення. Нині опановує необхідні навички приготування їжі, адже має в планах відкрити власний заклад для дітей.

"Я пішла навчатися, щоб відкрити власний заклад і володіти всіма процесами. Не так, щоб відкрила — і власник десь "вшився", а щоб знати все конкретно про кожен етап: що відбувається на кухні, як здійснюється закупівля необхідних продуктів", — говорить Світлана.

Майстриня Мирослава дивиться, як студентка Світлана нарізає капусту . Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

За словами майстрині Мирослави, спочатку група прослухала теоретичну частину, а потім практикується.

"Ми працюємо з нарізанням і підготовкою овочів. Наступним етапом буде приготування нескладних страв із тих самих овочів — варіння, припускання, смаження та запікання. Потім перейдемо до готування риби й м’яса", — розповіла майстриня.

Група опановує необхідні навички приготування їжі. Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

За словами в.о. директора Надбузького професійного аграрного ліцею Вадима Чумака, підготовка кухарів у ліцеї триватиме п’ять місяців — після цього вони отримають третій розряд. Трактористи навчатимуться сім місяців, за результатами вони здобудуть свідоцтво на керування транспортними засобами потужністю до 100 кінських сил.

Програма охоплює Миколаївщину та Херсонщину. На місцях працюють організації "Південна стратегія розвитку" та "Щедрик". У двох областях до перекваліфікації залучено понад 200 людей.

"Ми вже навчили групи кондитерів та працівників б’юті-сфери. У подальшому партнери забезпечують працевлаштування тих, хто пройшов навчання, і відстежують цей процес до отримання доходу або заробітної плати", — каже представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Микола Ляленко.

Навчання майбутніх перукарів Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

Навчання майбутніх перукарів Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

Навчання майбутніх перукарів Суспільне Миколаїв/Олександр Гордієнко

Також у Миколаєві навчають майбутніх перукарів у рамках тієї ж програми.

Довідковий Миколаїв