В Україні уповільнились темпи приросту ціни на молочну продукцію через зниження продажів, що пов’язано зі зменшенням купівельної спроможності споживачів.
Про це повідомляє Асоціація виробників молока, передає Укрінформ.
“На внутрішньому ринку України існують певні ознаки стабілізації цін на молочну продукцію. Ціни на більшість позицій свіжої молочної продукції не суттєво підвищилися. Лише певні сири і йогурт ложковий подорожчали більше ніж на 2%. Однак, незмінними залишилися максимальні та мінімальні ціни на більшість молочних продуктів, а на сир Моцарелла вони знизилися”, — зауважив аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі.
Так, станом на 3 лютого пастеризоване питне молоко в середньому коштувало 54,79 грн/кг (-1% до попереднього місяця але +19% до минулого року).
Кефір жирністю 2,5% в середньому коштував 66,95 грн/кг (+0,7% до січня та +21% до минулого року). Ціна на сметану жирністю 15% становить у середньому 161,89 грн/кг (+1,5% та +23% відповідно).
Щодо вартості питного йогурта, то середня ціна становила 103,62 грн/кг (+1,6% до ціни минулого місяця та +15% до минулорічної). Також йогурт у стаканах подорожчав до 161,09 грн/кг (+2,1% та +18%).
Середня ціна на сир кисломолочний жирністю 9% сягнула 264,72 грн/кг. Продукт здорожчав на 1,2% порівняно до січня та на 19% проти минулорічного періоду.
Вершкове масло жирністю 73% вітчизняного виробництва в середньому коштує 546,71 грн/кг (+1% до січня і +30% до минулого року).
Сир «Український» жирністю 50% на полицях супермаркетів в середньому коштує 530,20 грн/кг (+1% до минулого місяця і +17% до минулого року). Подорожчали також сири «Голландський» жирністю 45% — до 531,41 грн/кг (+3% та +19%) та «Гауда» жирністю 45% — до 553,44 грн/кг (+4% та +19% відповідно).
Водночас сир «Маасдам» здешевшав до 654,59 грн/кг, що 5,3% менше, ніж місяць тому, проте на 22% дорожче від показника попереднього року. Сир «Моцарелла» жирністю 45% українського виробництва здорожчав до 555,72 грн/кг (+4,9% та +30%).
Аналітики АВМ зазначили, що українці з більш нижчим доходом скоротили споживання свіжої молочної продукції через підвищення цін на молочний ряд та інші продукти харчування. Замість масла в країні почали більше споживати спреди, як дешевшу альтернативу.
Також у січні закупівельні ціни на молоко-сировину знизились через зменшення попиту з боку молокопереробних підприємств тож на внутрішньому ринку з’явився його надлишок. Крім того, зменшився й експорт молочної продукції з України внаслідок зниження активності на світовому ринку під час новорічних свят.
Читайте також: Ціни на тепличні огірки знизилася на 11% — EastFruit
“Дорожчання продукції вітчизняних сироварів сприяло збільшенню імпорту сирів в Україну. В грудні в Україну було імпортовано найбільші обсяги сиру за весь 2024 рік. Зниження світових цін на вершкове масло стримувало експортну активність українських компаній в грудні і ріст цін на молоко-сировину в середині країни. В 2024 році ціни на вершкове масло були головним драйвером росту цін на молоко-сировину”, — додали в асоціації.
Як повідомлялось, зниження споживання молокопродуктів, надлишок молока-сировини на внутрішньому ринку та скорочення експорту в період новорічних свят сприяють стабілізації цін на молочні продукти в Україні.