В Україні станом на квітень 2025 року спостерігалася тенденція до здорожчання свинини й борщового набору, водночас вартість яєць і деяких тепличних овочів знизилася.
Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) у щомісячному моніторингу цін на харчові продукти, передає Укрінформ.
Зазначається, що індекс борщу у квітні зріс на 19% — до 222 грн (на 3 л води), а за рік — на 52%.
Зокрема, аналітики помітили відчутне зростання цін на ринку овочів. Так, у квітні середня роздрібна ціна цибулі ріпчастої зросла на 82% порівняно з березнем — до 29,9 грн/кг (+91% порівняно до аналогічного періоду торік). Крім того, експерти очікують зростання цін щонайменше до липня, що також залежатиме від обсягів імпорту.
Також за місяць додали в ціні буряк (+60%), його квітнева ціна становила 46,9 грн/кг (+121% до минулого року), капуста — до 72,5 грн/кг (+42% до березня і + 437% до минулого року), морква — до 49,9 грн/кг (+14% та +342% відповідно). Експерти вважають, що основною причиною здорожчання цих овочів є суттєве скорочення пропозиції на тлі сезонного зменшення запасів.
Водночас спостерігалося незначне здешевлення старої картоплі – на 2% проти березня — до 34,4 грн/кг (+35% до минулого року), під тиском молодої картоплі, яка наразі коштує 80-130 грн/кг. Здешевлення молодої картоплі очікується вже із середини червня завдяки зростанню внутрішньої пропозиції.
На ринку м’яса у квітні найбільше зросла вартість свинячого ошийка — до 330 грн/кг (+20% до березня та +39% до минулого року). Наразі очікувати зниження цін не варто, адже наразі внутрішня пропозиція свинини скорочується. Це зумовлено зменшенням поголів’я свиней на 11% порівняно з минулим роком і зниженням забійної маси на 9% у першому кварталі 2025 року.
Дещо здорожчали яловичина — до 317 грн/кг (+6% та +14% відповідно), куряче філе — до 200 грн/кг (+5% та +29%), однак курячі стегна за місяць подешевшали — до 120 грн/кг (-4%, але +8% за рік).
Водночас у квітні доволі стабільним залишається ринок молочної продукції, із коливанням цін на полицях супермаркетів у межах 1-6% залежно від товару. Проте порівняно з минулим роком більшість молочних продуктів істотно здорожчали.
Зокрема, найбільше додало в ціні вершкове масло 72,5% — до 124 грн за 180 г (+2% до березня та +73% до минулого року), вершки 10% — до 35,4 грн за 200 г (+6% та +40% відповідно), а також сир “Голландський” — до 624 грн/кг (+3% та +38%).
Ринок бакалії у квітні також демонстрував стабільність. Зокрема, за 850 мл соняшникової олії покупцям довелося заплатити 76,1 грн, що на 2% більше, ніж у березні та на 30% більше, ніж торік. Ціна на рис залишилася незмінною порівняно з березнем — 50,1 грн/кг, що на 13% менше, ніж у квітні минулого року.
Водночас певна категорія товарів, а саме: яйця та салатні овочі. Десяток курячих яєць категорії С1 подешевшав до 72,3 грн (-5% до березня, але +50% до минулого року), а з настанням тепла експерти очікують подальшого здешевлення.
Читайте також: В Україні подешевшала торішня картопля
Істотно знизилися ціни й на огірки — до 53,5 грн/кг (-31% та -14% відповідно), помідори — до 99,5 грн/кг (-21% та — 7%). Така динаміка пояснюється збільшенням внутрішньої пропозиції тепличної продукції та стабільним рівнем імпорту. Водночас у наступні тижні ймовірне здешевлення огірків іще на 5–10%.
Як повідомлялось, у квітні 2025 року споживчі ціни в Україні зросли на 0,7%, при цьому в річному вимірі вони збільшилися вже на 15,1%.