Гайд із вибору джину

Джин — це один із найвідоміших напоїв у світі. Його вживають у чистому вигляді, він входить до складу численних коктейлів. Є великий асортимент такого алкоголю з різноманітними смаками. Якщо ви хочете сповна оцінити його цікавинки, потрібно вибрати якісний продукт. Як це зробити — читайте далі.

Коротка довідка

Напій виготовляють із зернового спирту, в якому настоюють ягоди дикого ялівцю, а також додаткові інгредієнти: мигдаль, цитрусову цедру, прянощі, спеції та інші домішки. Вміст алкоголю у різних видах коливається від 35 до 55%, а питання, скільки коштує джин, досить широке. Ціна залежить від багатьох факторів: виду, марки, технології виробництва, складу та інших.
Напій часто вживають як аперитив — нерозбавленим та в складі коктейлів. Його змішують із фруктовими соками, ігристим вином, тоніком, содовою. Він добре поєднується з м’ясом, рибою, копченостями, а також цитрусовими, десертами та несолодкою випічкою.

Види джинів

Насамперед треба знати, що існують два головні класи цього напою:

  1. Англійський. Найвідоміший — London Dry Gin — роблять зі спирту, в якому настоюють рослинні компоненти, а потім знову дистилюють. Він досить міцний, без цукру, призначений для приготування коктейлів. Plymouth Gin п’ють у нерозбавленому вигляді, він має різкий ялівцевий аромат і присмак. Yellow Gin — алкоголь, витриманий у бочках, із характерним бурштиновим відтінком і насиченим смаком.
  2. Голландський. Інша назва — женевер. Технологія виготовлення відрізняється від англійської тим, що ягоди ялівцю настоюють у зерновому суслі, а лише потім сировину дистилюють. До продукту часто додають карамель, його можуть витримувати в дубових бочках. У голландського джина золотавий відтінок, невисока міцність і зерновий запах.

Хоча батьківщиною напою є Нідерланди, багато гурманів вважають, що він недостатньо «чистий», і віддають перевагу англійському.

Нюанси вибору

Справжні поціновувачі виділяють декілька важливих моментів, на які варто звернути увагу:

  1. Сорт. Якщо ви полюбляєте свіжі спиртні напої з сухим посмаком, вибирайте англійський. Голландський підійде тим, кому подобається «м’який» солодкуватий алкоголь, що легко п’ється.
  2. Склад. Джин може мати безліч відтінків, тому врахуйте свої смаки. Кориця, горіхи, коріандр, апельсинова цедра, імбир, полуниця, навіть квіти сакури — ялівцева горілка рясніє різноманіттям відтінків.
  3. Міцність. Це питання особистого смаку. Подобається «сильний» алкоголь — зверніть увагу на напої 45–55%. Якщо любите слабший, вибирайте міцність 35–37%.
  4. Особливості вживання. Для приготування коктейлів за легендарними рецептами відомих барменів підходять певні сорти, наприклад Beefeater, Hendrick’s або Gordon’s. Хочете пригостити гостей класичним міксом джину з колою чи соком — у маркеті Маудау можна вибрати будь-який недорогий.

Перед купівлею розгляньте асортимент, оцініть власні вподобання та зробіть вдалий вибір.

Довідковий Миколаїв